woensdag, november 21, 2007

Ict en visieontwikkeling

Ook dit jaar waren wij vanuit onze expertgroep goed vertegenwoordigd op de Surf Onderwijsdagen. (zie ook het verslag van collega Gerard Dümmer: https://www.surfgroepen.nl/sites/Onderwijsdagen2007/weblog/default.aspx).

Wat ons vooral blij maakte is dat het steeds meer gaat om: "Wat is nodig".
In het verleden werden met groot enthousiasme de ict-mogelijkheden geëxploreerd; wat kán er allemaal.
Nu wordt veeleer gekeken naar waaraan er behoefte is. Wat doet zich voor in de praktijk; welk soort opleiding is nodig voor die andere soort mens, functionerend in die andere maatschappelijke context. Wat moet er veranderen in opleiding, begeleiding, visie en wat moet daarvoor ingezet of ontwikkeld worden.

Zin en onzin van het Nieuwe Leren
Er was meer dan anders aandacht voor brede visie en discussie over de principes van toegepaste onderwijskunde. Zo was er een debat over “Zin en onzin van het Nieuwe Leren”. Het ‘nieuwe’ leren is geen "vondst", maar een antwoord op de vraag van een ander soort lerende, het antwoord op een noodzaak. Daar komt veel ict en media-toepassing bij kijken: of dat nu binnen het flexibel - blended leren is, of rond het inzetten van alle nieuwe digitale mogelijkheden.

Domstad voor op de golf
Als expertisecentrum ict-educatie is deze conferentie noodzakelijk voor de kwaliteit van ons werk. De omloopsnelheid van onze kennis is erg snel. Wel denken we elk jaar; “Hier zouden meer collega’s moeten zijn!”. Welk antwoord geven wij als Domstad op de vraag van de nieuwe lerenden. Vooral nu we steeds meer ingaan op antwoorden op vragen, moeten alle collega's betrokken worden! Ook bij ons scherpen wij onze mening over de zin en onzin van het nieuwe en oude leren.

Het belang van kennis over de nieuwe generatie sijpelt wel al bij ons binnen. Kijk ook bijvoorbeeld naar het onderwerp van de mini conferentie Interactum/Vlaanderen over “Pedagogisch leiderschap”: http://interactum.nomia.be/ over de “Generatie Einstein”; http://www.edusite.nl/edusite/specials/16370 , in Hasselt. Een onderwerp dat vorig jaar ook op de Surf Onderwijsdagen plenair besproken is.Dus adviseren wij onze collega’s: Tot volgend jaar op de Surf-Onderwijsdagen op 11 / 12 november in de Jaarbeurs (dat is bij ons náást de deur dus)!

permalink| geplaatst door ellekeverwaijen:| 9:19 a.m.

Reacties: Een reactie posten

<< Home

Over ons

Dit is de weblog van het Expertisecentrum ICT-Educatie van Hogeschool Domstad. Op deze weblog houden wij ontwikkelingen bij over ICT in het onderwijs in de breedste zin van het woord. De missie van het Expertisecentrum ICT-Educatie van Hogeschool Domstad luidt als volgt: "Het op een effectieve en efficiënte wijze invulling geven aan de integratie van didactiek en ICT en vormen van leren en professionaliseren in de sector basisonderwijs en het eigen opleidingsonderwijs".

Laatste berichten


Filmervaringen
Werkzaamheden bij de Klimop
De tweede dag op de Klimop
Portfoliogebruik op Hogeschool Domstad
YouTube is nu ook in het Nederlands
Levende prentenboeken
Onderzoek in het HBO
Keynote Dai Hounsell
Regionale didactische werkplaatsen
Internet in Ontwikkelingsgericht onderwijs: de rol...

Archief


Zoeken op Weblog


InternetWeblog


Zoeken op WikiKids


RSS

Links
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from Gerard Dummer. Make your own badge here.

Ik kijk ook bij:


Nog in te vullen.

Mijn Furl-lijst

Nog in te vullen. Blogger