woensdag, juli 11, 2007

De tweede dag op de Klimop

Op maandag 9 juli was de tweede scholingsdag met het team van de Klimop; de basisschool in Nieuwegein die onderwijsvernieuwing middels ICT vorm gaan geven. (Lees op de blog van De Klimop over de voortgang http://deklimop.blogspot.com/ )

"Teach as you preach": dus hebben we een scholingsactiviteit met de kinderen opgezet als inhoud van de scholing naar het team. De inzet van de kinderen was leerzaam. Ze hebben met veel enthousiasme de vragen opgesteld. Het interview is met veel energie gehouden. Hoe de digitale verwerking moest gaan, was even zoeken. De leerlingen tonen weliswaar een vanzelfsprekendheid over het gebruik van ict, maar de daadwerkelijke vaardigheden ontbraken nog. Maar het gemak waarmee ze leren, zef ontdekken, doen, is een openbaring. Ze schrikken nergens van, ze proberen en leren ter plekke. Een ding laten zien en ze "weten" het.

De presentatie van maandag over dat leren:


De leerkrachten zijn bezield met hun vak bezig. Ze voelen de noodzaak van de verandering, ze willen graag mee in het proces, maar er is nog geen ervaring met dat loslaten. Loslaten betekent vertrouwen.
De angst zit vooral in de onzekerheid of de kinderen wel genoeg leren, op hun niveau leren. De leerkrachten voelen zich vreselijk verantwoordelijk voor de lespraktijk en de begeleiding van de kinderen.
"Stel dat door dat loslaten de kinderen 'minder' leren. "
Het traject is dus vooral inzetten op dat vertrouwen. Die waarheid onderzoeken.

De verandering moet ook niet van de ene dag op de andere. Per individu is een persoonlijk plan opgesteld. Welk gebied, welk vorm pak je aan. Dat gaan we 'uitproberen' tot de hersft. Wij van het Expertisecentrum ICT-educatie gaan op maat helpen. En in oktober wordt de volgende stap gezet.
De kleine activiteiten moeten ook vooral door de leerlingen zelf uitgevoerd; we laten hen opdrachten voor elkaar maken!

Naast de broodnodige activiteiten, zal de school ook moeten investeren in het pimpen en geschiktmaken van de lokatie.

Enfijn; alles staat in de steigers. We weten waar we aan beginnen, ook al weten we nog niet precies wat en hoe. De wil is groot. Nu eerst even energie opdoen en dan in september aan de slag.

Wordt vervolgd ...

permalink| geplaatst door ellekeverwaijen:| 9:07 a.m.

Reacties: Een reactie posten

<< Home

Over ons

Dit is de weblog van het Expertisecentrum ICT-Educatie van Hogeschool Domstad. Op deze weblog houden wij ontwikkelingen bij over ICT in het onderwijs in de breedste zin van het woord. De missie van het Expertisecentrum ICT-Educatie van Hogeschool Domstad luidt als volgt: "Het op een effectieve en efficiƫnte wijze invulling geven aan de integratie van didactiek en ICT en vormen van leren en professionaliseren in de sector basisonderwijs en het eigen opleidingsonderwijs".

Laatste berichten


Portfoliogebruik op Hogeschool Domstad
YouTube is nu ook in het Nederlands
Levende prentenboeken
Onderzoek in het HBO
Keynote Dai Hounsell
Regionale didactische werkplaatsen
Internet in Ontwikkelingsgericht onderwijs: de rol...
ICT voor Complex Leren
Onderwijsopvattingen belangrijker dan leeftijd voo...
Begripsvorming met online simulaties

Archief


Zoeken op Weblog


InternetWeblog


Zoeken op WikiKids


RSS

Links
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from Gerard Dummer. Make your own badge here.

Ik kijk ook bij:


Nog in te vullen.

Mijn Furl-lijst

Nog in te vullen. Blogger