maandag, mei 28, 2007

Girls can play the game

Game-girls en play-girls; Studium Generale 24 mei 2007

Een afbeelding zoeken van een meisje dat een game speelt, valt om de dooie dood niet mee. Het ‘gewone’ beeld blijkt toch die computer-jongen. Is het gek dat er zo weinig meisjes zich aangesproken voelen als het over ict of gaming gaat?!
Dit was een belangrijke gegeven wat op 24 mei op de studium generale de revue passeerde.
Deze dag werd georganiseerd in het kader van het project Ict-ster.
“Laat de spelen beginnen”

De VHTO (Vrouwen Hoger Technisch Onderwijs) streeft al jaren naar (meer) meisjes in de Bèta-techniek. Dat er maar weinig meisjes daar te vinden zijn, ligt niet aan de genen. Andere culturen kennen dit ‘probleem’ namelijk helemaal niet. In Bolivio, Korea of India is in de ict-sector 80% vrouw. Maar ook in Frankrijk en Engeland heerst een hele andere cultuur; daar is het 'well done' om als vrouw in de ict-sector te werken.

Meisjes gebruiken tegenwoordig ook meer de computer dan jongens. Maar de hardnekkigheid van het vooroordeel blijft in Nederland bestaan, waardoor meisjes niet aangesproken worden om met ict aan de slag te gaan.
Gaming zou dat wel eens kunnen gaan doorbreken.

Een mooi voorbeeld gaf de Oostenrijkse Barbara Lippe. Zij heeft een communicatieomgeving gecreëerd, waar gespeeld kan worden, vooral óók bedoeld voor meisjes en vrouwen.
http://www.papermint.at/ lijkt op een combinatie van een prachtig vormgegeven Second Life, met MSN-functionaliteit, een dating-site, een psychologische game, met entertainment en spellen, waar veel aandacht is voor de “ziel”. De site is sinds april in de lucht en ‘vertalingen’ in Engels en Franks zijn in de maak.

Barbara heeft een proefschrift geschreven over gaming en heeft door haar jarenlange verblijf in Japan een breder beeld gekregen van die virtuele wereld dan de steriotiepe game-makers in het Westen geven. Behalve dat deze gamemakers bijna allemaal mannen zijn, is die omgeving ook altijd gericht op economie, winnen en verliezen, stoer en donker. Dat wilde zij veranderen. Bijvoorbeeld aandacht voor de “mooie man” in de game zou al een verademing zijn; iets wat in Japan al veelvuldig gebeurt!

Op onze Pabo Domstad studeren veel meisjes. In het onderwijs is gaming booming; wat dachten we van een minor “Serious gaming” als onderwijstool!!! “Meisjes interesseren voor gaming en ict moet wel vroeg beginnen!!” (Citaat van Mark Overmars); op de basisschool.
Dus: Tijd om het spel te gaan spelen meiden!!!!
Game over …

permalink| geplaatst door ellekeverwaijen:| 4:07 p.m.

Reacties: Een reactie posten

<< Home

Over ons

Dit is de weblog van het Expertisecentrum ICT-Educatie van Hogeschool Domstad. Op deze weblog houden wij ontwikkelingen bij over ICT in het onderwijs in de breedste zin van het woord. De missie van het Expertisecentrum ICT-Educatie van Hogeschool Domstad luidt als volgt: "Het op een effectieve en efficiënte wijze invulling geven aan de integratie van didactiek en ICT en vormen van leren en professionaliseren in de sector basisonderwijs en het eigen opleidingsonderwijs".

Laatste berichten


SKPON school gaat multimediaal
10.000 boeken in je rugtas
Pandora is dood, lang leve Last.fm!
WikiKids in Maarssen
WikiKids in het Hoger Onderwijs
Video met ondertitel
Gebruikersdag 2007 Natschool
Nieuw Leren of nieuw Doen
Kennisobjecten
werken aan taalontwikkeling met een Grassroots pro...

Archief


Zoeken op Weblog


InternetWeblog


Zoeken op WikiKids


RSS

Links
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from Gerard Dummer. Make your own badge here.

Ik kijk ook bij:


Nog in te vullen.

Mijn Furl-lijst

Nog in te vullen. Blogger