zaterdag, juni 09, 2007

Onderwijsopvattingen belangrijker dan leeftijd voor ICT-gebruik

Op donderdagmorgen heb ik de sessie rondom ICT in het onderwijs gevolgd. De meest interessante bijdrage vond ik hier “Het gebruik van computers in de klas: opvattingen van leraren en de rol van de school”. Centraal in dit onderzoek van Ruben Hermans en Johan van Braak (Universiteit Gent) stond de vraag welke invloed de opvattingen van leerkrachten hebben op het toepassen van ICT in het onderwijs.

Hermans geeft hierbij aan dat tot nu toe veel nadruk is gelegd op de computerattituden en technologische deskundigheid van leerkrachten als het gaat over de vraag waarom een leerkracht ICT gebruikt of niet. Hermans gaat er van uit dat ook de onderwijsopvattingen meegenomen moeten worden. Zijn onderzoeksvragen luiden daarom:

  • Welke factoren oefenen een invloed uit op het klasgebruik van computers van leraren in het lager onderwijs.
  • In welke mate zijn er verschillen tussen scholen op het gebied van het klasgebruik van computers?


Aardig om te zien is dat de factor leeftijd in het onderzoek van Hermans geen significante rol speelde bij het wel of niet gebruiken van de computer in het onderwijs. Wel blijkt dat leerkrachten die een meer constructivistische opvatting van onderwijs te hebben, meer gebruiken maken van ICT in het onderwijs.

Labels:


permalink| geplaatst door Domstad:| 12:48 p.m.

Reacties: Een reactie posten

<< Home

Over ons

Dit is de weblog van het Expertisecentrum ICT-Educatie van Hogeschool Domstad. Op deze weblog houden wij ontwikkelingen bij over ICT in het onderwijs in de breedste zin van het woord. De missie van het Expertisecentrum ICT-Educatie van Hogeschool Domstad luidt als volgt: "Het op een effectieve en efficiënte wijze invulling geven aan de integratie van didactiek en ICT en vormen van leren en professionaliseren in de sector basisonderwijs en het eigen opleidingsonderwijs".

Laatste berichten


Begripsvorming met online simulaties
Onderwijsonderzoek en onderwijspraktijk
ORD 2007: het verslag
Samen nóg deskundiger
ORD2007 Groningen
Games in het onderwijs
E-learning Themasite van SURF
Neem Moodle mee op je USB
Samen Deskundiger Podcast
Girls can play the game

Archief


Zoeken op Weblog


InternetWeblog


Zoeken op WikiKids


RSS

Links
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from Gerard Dummer. Make your own badge here.

Ik kijk ook bij:


Nog in te vullen.

Mijn Furl-lijst

Nog in te vullen. Blogger