donderdag, mei 31, 2007

Neem Moodle mee op je USB

Op verschillende blogs ben ik beschrijvingen tegengekomen over hoe je een webserver op een USB-stick kunt installeren. Het voordeel hiervan is dat je de installatie overal mee naartoe kunt nemen en geen installatierechten op een computer hoeft te hebben om het toch te kunnen gebruiken. Niet een oplossing was zo gemakkelijk als die van CHsoftware. Deze hebben met WOS (Webserver On a Stick) dit principe wel heel toegankelijk gemaakt.

Een prachtige aanvulling is de "WOS Mixer" waar je, via een wizard, een geheel eigen samenstelling van aanvullende toepassingen kan maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Drupal, Joomla, MediaWiki en Moodle. Binnen de onderwijswereld toch geen onbekende namen.

Na het samenstellen krijg je een download aangeboden. Na het uitpakken van dit bestand dubbelklik je op 'wos.exe'. Hierna is het alleen een kwestie van de wizard volgen. Alles wordt automatisch geïnstalleerd en geconfigureerd. Ideaal als je geen technische kennis hebt maar je wel graag een keer in de mogelijkheden van deze applicaties wilt verdiepen.

Voor meer informatie: de WOSwiki.

Edit: typo

Labels: , ,


permalink| geplaatst door s.cozijnsen:| 6:44 a.m.   0 reactie(s)|

woensdag, mei 30, 2007

Samen Deskundiger Podcast

in deze blogpost een interview met Elleke Verwaijen. Zij heeft dit jaar meegedaan aan het traject Samen Deskundiger van Kennisnet Ict op school.


powered by ODEO

Links naar scholen die hebben meegedaan:



Scholen Maarssen:

Labels:


permalink| geplaatst door Domstad:| 12:49 p.m.   0 reactie(s)|

maandag, mei 28, 2007

Girls can play the game

Game-girls en play-girls; Studium Generale 24 mei 2007

Een afbeelding zoeken van een meisje dat een game speelt, valt om de dooie dood niet mee. Het ‘gewone’ beeld blijkt toch die computer-jongen. Is het gek dat er zo weinig meisjes zich aangesproken voelen als het over ict of gaming gaat?!
Dit was een belangrijke gegeven wat op 24 mei op de studium generale de revue passeerde.
Deze dag werd georganiseerd in het kader van het project Ict-ster.
“Laat de spelen beginnen”

De VHTO (Vrouwen Hoger Technisch Onderwijs) streeft al jaren naar (meer) meisjes in de Bèta-techniek. Dat er maar weinig meisjes daar te vinden zijn, ligt niet aan de genen. Andere culturen kennen dit ‘probleem’ namelijk helemaal niet. In Bolivio, Korea of India is in de ict-sector 80% vrouw. Maar ook in Frankrijk en Engeland heerst een hele andere cultuur; daar is het 'well done' om als vrouw in de ict-sector te werken.

Meisjes gebruiken tegenwoordig ook meer de computer dan jongens. Maar de hardnekkigheid van het vooroordeel blijft in Nederland bestaan, waardoor meisjes niet aangesproken worden om met ict aan de slag te gaan.
Gaming zou dat wel eens kunnen gaan doorbreken.

Een mooi voorbeeld gaf de Oostenrijkse Barbara Lippe. Zij heeft een communicatieomgeving gecreëerd, waar gespeeld kan worden, vooral óók bedoeld voor meisjes en vrouwen.
http://www.papermint.at/ lijkt op een combinatie van een prachtig vormgegeven Second Life, met MSN-functionaliteit, een dating-site, een psychologische game, met entertainment en spellen, waar veel aandacht is voor de “ziel”. De site is sinds april in de lucht en ‘vertalingen’ in Engels en Franks zijn in de maak.

Barbara heeft een proefschrift geschreven over gaming en heeft door haar jarenlange verblijf in Japan een breder beeld gekregen van die virtuele wereld dan de steriotiepe game-makers in het Westen geven. Behalve dat deze gamemakers bijna allemaal mannen zijn, is die omgeving ook altijd gericht op economie, winnen en verliezen, stoer en donker. Dat wilde zij veranderen. Bijvoorbeeld aandacht voor de “mooie man” in de game zou al een verademing zijn; iets wat in Japan al veelvuldig gebeurt!

Op onze Pabo Domstad studeren veel meisjes. In het onderwijs is gaming booming; wat dachten we van een minor “Serious gaming” als onderwijstool!!! “Meisjes interesseren voor gaming en ict moet wel vroeg beginnen!!” (Citaat van Mark Overmars); op de basisschool.
Dus: Tijd om het spel te gaan spelen meiden!!!!
Game over …

permalink| geplaatst door ellekeverwaijen:| 4:07 p.m.   1 reactie(s)|

dinsdag, mei 22, 2007

SKPON school gaat multimediaal

De Klimop (1967) is een katholieke basisschool in Nieuwegein in de wijk: Wijkersloot (voorheen Jutphaas). De school heeft in de wijk een verandering van schoolpopulatie meegemaakt. De school doet mee aan het VVE project en werkt met Piramide.

Het doel van dit project is het inzetten van ict als verrijkend middel in een geactualiseerde onderwijssituatie. De opdracht is om samen met het team de school en het onderwijs te actualiseren en te transformeren naar een multimediale school. Zij willen zich als multimediale school profileren en positioneren in de wijk. Binnen de Stichting Katholiek Primair Onderwijs Nieuwegein zal de Klimop een pilot zijn?

Bij dit project zullen ook studenten van Hogeschool Domstad een ondersteunende rol spelen en betrokken worden bij de schoolontwikkeling van de school, net zoals dat in het project “Samen deskundiger” wordt gerealiseerd samen met Kennisnet ICT op school.

Vanuit Hogeschool Domstad zal Irene Harmsen participeren en voornamelijk de procesbegeleiding van haar rekening nemen. Vanuit het Centrum voor ict-educatie zal met name Elleke Verwaijen de trekker zijn, ondersteund door haar collega’s met gespecialiseerde expertise.

Labels: ,


permalink| geplaatst door Frank Maessen:| 8:47 a.m.   0 reactie(s)|

maandag, mei 21, 2007

10.000 boeken in je rugtas


Via de energiewebsite van de organisatie OliNo kwam ik de iLiad van iRex Technologies tegen.

De iLiad is een elektronisch apparaat waarvan je teksten kan lezen en waarop je ook aantekeningen kunt maken. Het mooie van dit apparaat is dat het dezelfde 'look' heeft als papier en dus prettig leesbaar is. Het scherm maakt namelijk gebruik van inktdruppeltjes ipv lichtpuntjes.

Na wat verder zoeken kwam ik op de weblog van OSC (Onderwijsvernieuwing & OnderwijsServiceCentrum van de vrije Universiteit Brussel) terecht die er ook een artikel over hebben geplaatst. Hier wordt ook de toepassing binnen het onderwijs bekeken. (Zie ook eudpaper.nl)

Ik moest meteen aan SherpaPro denken. Deze database met de boeken van Uitgeverij van Gorcum als inhoud zou voor onze studenten een mooie plaats hebben op dit apparaat. Het is voor studenten alleen nog wel wat aan de prijzige kant. De iLiad kost €649,-. Voor €59.95 kan software worden gekocht die handgeschreven aantekeningen kan omzetten naar digitale tekst.

Wat ikzelf nog erg leuk vind is dat de iLiad gebruik maakt van het Linux besturingssysteem en dat de software is vrijgegeven onder de GPL licentie.

Labels:


permalink| geplaatst door s.cozijnsen:| 9:14 a.m.   1 reactie(s)|

woensdag, mei 16, 2007

Pandora is dood, lang leve Last.fm!

Sinds Pandora.com niet meer te beluisteren is voor mensen buiten Amerika, moest ik op zoek naar een nieuw internetradiostation. Bij mijn zoektocht kwam ik bij Last.fm terecht.

Last.fm is een zeer goede vervanging voor Pandora. Ik vind Last.fm zelfs een stuk beter muziek zoeken die bij jouw smaak past. Bij Pandora wordt heel erg op sound gelinkt. Bij Last.fm is dit veel meer bepaald door de mensen die luisteren.

Zo zijn er soms verbindingen die op het eerste gehoor ( ;-) ) niet aan elkaar zijn gelinkt maar wel vaak door mensen worden gewaardeerd. Bijvoorbeeld van Tori Amos (melodieuze piano met zang) naar Tool (stevige, melodieuze metal). Bij Pandora kreeg ik alleen gelijksoortige artiesten te horen. Dus echt alleen maar piano met vrouwelijke zangstem. Dit werd na verloop van tijd dan heel eentonig. Ik was erg tevreden dat ik bij Last.fm begon bij een band uit mijn verzameling en vervolgens 95% nummers te horen kreeg van artiesten die ik ook in mijn verzameling heb.

Op het Dashboard komen andere gebruikers te staan die naar dezelfde muziek hebben geluisterd als jijzelf. Op deze manier kan je makkelijk in contact komen met mensen met dezelfde muziek smaak.

Je kan ook een station aanmaken en deze embedden op bijvoorbeeld je myspace pagina of op je weblog. Ik probeer het hier:


permalink| geplaatst door s.cozijnsen:| 1:53 p.m.   1 reactie(s)|

dinsdag, mei 15, 2007

WikiKids in Maarssen

Morgen geef ik een workshop over WikiKids in Maarssen. Ik gebruik onderstaande presentatie en opdrachtenblad. Het is daarmee de bedoeling dat de deelnemers zo actief mogelijk betrokken worden bij de workshop.



Labels:


permalink| geplaatst door Domstad:| 12:32 p.m.   0 reactie(s)|

donderdag, mei 10, 2007

WikiKids in het Hoger Onderwijs

Afgelopen week heeft Eja Kliphuis voor Good Practices themasite een artikel geschreven over WikiKids in het Hoger Onderwijs. Dit artikel is hier te vinden. Het leuke is dat het artikel op WikiKids zelf tot stand is gekomen. Die versie vind je hier.
Naast het feit dat je op deze manier heel makkelijk kunt samenwerken kun je ook zien hoe zo'n artikel tot stand komt. De eerste versie kun je hier bekijken. Als je verder steeds kiest voor Nieuwere versie zie je het artikel tot stand is gekomen.

Labels:


permalink| geplaatst door Domstad:| 2:34 p.m.   0 reactie(s)|

Video met ondertitel

Maak zelf een ondertitel bij je favoriete Youtube filmpje. Dat kan via dotSUB - http://www.dotsub.com/ -
De mogelijkheden lijken onbeperkt. Iedereen kan een filmpje van ondertiteling voorzien, in de taal die je zelf wilt. Anderen kunnen hier nog weer op aanvullen en of corrigeren, een soort Wikipedia dus.



Je kunt zelf de taal van de ondertiteling kiezen als die aanwezig is.

Labels:


permalink| geplaatst door Frank Maessen:| 10:37 a.m.   0 reactie(s)|

Over ons

Dit is de weblog van het Expertisecentrum ICT-Educatie van Hogeschool Domstad. Op deze weblog houden wij ontwikkelingen bij over ICT in het onderwijs in de breedste zin van het woord. De missie van het Expertisecentrum ICT-Educatie van Hogeschool Domstad luidt als volgt: "Het op een effectieve en efficiënte wijze invulling geven aan de integratie van didactiek en ICT en vormen van leren en professionaliseren in de sector basisonderwijs en het eigen opleidingsonderwijs".

Laatste berichten


online samenwerken
Middagsessie Picnic
Nieuwe onderzoeksomgeving
Picnic 2008 een ochtend sessie
Ervaring met apple
Studenten bezoeken het museum voor beeld en geluid
Studenten werken met media in combinatie met Kunst...
SMS-wall werkt
Onderwijsinnovaties en ICT
Ict en visieontwikkeling

Archief


  • november 2008
  • september 2008
  • augustus 2008
  • maart 2008
  • februari 2008
  • november 2007
  • september 2007
  • juli 2007
  • juni 2007
  • mei 2007
  • april 2007
  • maart 2007

Zoeken op Weblog


InternetWeblog


Zoeken op WikiKids


RSS

Links
www.flickr.com

Ik kijk ook bij:


Nog in te vullen.

Mijn Furl-lijst

Nog in te vullen. Blogger