zaterdag, juni 09, 2007

Onderwijsonderzoek en onderwijspraktijk

Woensdag 6 juni

Slavin over onderwijsonderzoek en onderwijspraktijk

Deze dag begon na een introductie door Driek van Wissen, met een lezing van Slavin. Hij introduceerde het centrale thema van deze ORD: de relatie tussen onderwijsoderzoek en onderwijspraktijk. In hoeverre worden resultaten van onderwijsonderzoek toegepast in de onderwijspraktijk. De stelling was dat dit in principe nog veel te weinig gebeurt.

Slavin maakte daarbij de vergelijking met andere sectoren. Op welke manier wordt onderzoek daar toegepast in de praktijk. Als voorbeeld noemde hij onder andere de medische sector. Waarbij onderzoek naar hygiëne van invloed is op de werkwijze van de doktoren in de operatiezaal. Bij de meeste mensen zal deze notie in eerste instantie leiden tot de opmerking dat we dit in het onderwijs dus ook zouden moeten doen. Het is daarbij wel goed om te weten dat in de medische wereld in eerste instantie grote weerstand was tegen de nieuwe zienswijzen over hygiëne. Nieuwe kennis en inzichten leiden dus niet altijd direct tot toepassingen in de praktijk. Wat helpt de implementatie van nieuwe inzichten te vergroten? Slavin noemt drie punten:

  • Er moeten genoeg onderzoeksprogramma’s voorhanden zijn die de effectiviteit aangeven van een bepaalde vernieuwing
  • Er moeten betrouwbare, toegankelijke en wetenschappelijk onderbouwde artikelen zijn over bewezen programma’s
  • Het landelijk en regionale beleid moet wetenschappelijk onderbouwde programma’s ondersteunen.


Slavin noemde ook een website die onderzoeksresultaten aan een groter publiek bekend wil maken: bestevidence. De website is momenteel echter niet bereikbaar. Onderzoeksresultaten zijn hier bondig geformuleerd. De uitgebreide onderzoeksresultaten zijn ook te vinden. Handig als je meer wilt weten over het onderwerp.
Stichting Kennisnet Ict op school hanteert met de brochures “Wat weten we over…” hierbij in principe hetzelfde principe. Ook de wiki Kenniswiki probeert op dezelfde manier kennis onder een groter publiek bekend te maken.

Labels:


permalink| geplaatst door Domstad:| 12:30 p.m.

Reacties: Een reactie posten

<< Home

Over ons

Dit is de weblog van het Expertisecentrum ICT-Educatie van Hogeschool Domstad. Op deze weblog houden wij ontwikkelingen bij over ICT in het onderwijs in de breedste zin van het woord. De missie van het Expertisecentrum ICT-Educatie van Hogeschool Domstad luidt als volgt: "Het op een effectieve en efficiënte wijze invulling geven aan de integratie van didactiek en ICT en vormen van leren en professionaliseren in de sector basisonderwijs en het eigen opleidingsonderwijs".

Laatste berichten


ORD 2007: het verslag
Samen nóg deskundiger
ORD2007 Groningen
Games in het onderwijs
E-learning Themasite van SURF
Neem Moodle mee op je USB
Samen Deskundiger Podcast
Girls can play the game
SKPON school gaat multimediaal
10.000 boeken in je rugtas

Archief


Zoeken op Weblog


InternetWeblog


Zoeken op WikiKids


RSS

Links
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from Gerard Dummer. Make your own badge here.

Ik kijk ook bij:


Nog in te vullen.

Mijn Furl-lijst

Nog in te vullen. Blogger