donderdag, juni 21, 2007

Portfoliogebruik op Hogeschool Domstad

Vandaag heb ik een presentatie gehouden op Hogeschool Rotterdam overhet gebruik van het digitaal portfolio zoals we dat op Hogeschool Domstad gebruiken.
Het was een bijeenkomst waarin ik heb verteld met welke ontwikkelingen we bezig zijn in het kader van het nieuwe curriculum. De bijeenkomst heb ik gehouden voor gebruikers van N@tschool die in meer of mindere mate ervaring hebben met het gebruik van het digitaal portfolio. De bijeenkomst was georganiseerd door Andre Hoogmoed van het S&O - ELO-beheer.

Labels:


permalink| geplaatst door Domstad:| 12:40 p.m.   0 reactie(s)|

dinsdag, juni 19, 2007

YouTube is nu ook in het Nederlands

De populaire YouTube website voor het plaatsen, bekijken en delen van videofilmpjes is nu ook in een Nederlandse versie beschikbaar.
YouTube is daarmee nog toegankelijker geworden.
Naast deze Nederlandse versie zijn er tegelijkertijd andere lokale versies uitgebracht, zoals in Frankrijk, Spanje, Italië, maar ook in Brazilië en Japan.
Het internetadres is: http://nl.youtube.com/.
Je komt er ook via http://www.youtube.nl/ en wil je het horen?

Labels: ,


permalink| geplaatst door Frank Maessen:| 12:45 p.m.   0 reactie(s)|

zaterdag, juni 09, 2007

Levende prentenboeken

De laatste sessie die ik bijwoonde ging over de Leerzame kenmerken van prentenboeken. Vooral het onderzoek van Marian Verhallen en Adriana Bus sprak me erg aan: De meerwaarde van levende boeken voor jonge risicokinderen. Levende boeken is de term die gebruikt wordt om de multimediale prentenboeken op internet, cd en dvd aan te geven. Verhallen liet zien dat het gebruik van levende boeken het arouselniveau (zeg maar de betrokkenheid en concentratie) van leerlingen verhoogd en dat daardoor het mogelijk is om deze boeken vaker aan te bieden en dat daarmee ook het tekstbegrip toeneemt. Een mooi resultaat lijkt me.

Labels:


permalink| geplaatst door Domstad:| 1:01 p.m.   0 reactie(s)|

Onderzoek in het HBO

Symposium: Onderzoek in het HBO: Relevantie voor Hoger Onderwijs, kennisontwikkeling en beroepspraktijk.
Nadat er over onderzoek en onderwijspraktijk al een paar keer een sessie was geweest ging het in deze sessie over het doen van onderzoek in het onderwijs. De opkomst van lectoraten, masterprogramma’s en de academische basisschool kwamen hier aan de orde.
Aardig om de ontwikkeling op dit gebied te zien: was eerst sprake van de vraag of er wel onderzoek in het HBO gedaan zou moeten worden, daar is nu sprake van hoe dat onderzoek er uit zou moeten zien. Wim Jochems van Eindhovens School of Education gaf aan hoe dat op deze opleiding gebeurde.

Naar aanleiding van deze sessie heb ik sterk het idee gekregen dat we als expertisecentrum moeten gaan samenwerken met een universiteit om ons eigen onderzoek echt te gaan vormgeven. Ook kunnen we nog een nadenken over de mogelijkheden van de lectoraten binnen het HBO.

Labels:


permalink| geplaatst door Domstad:| 1:00 p.m.   1 reactie(s)|

Keynote Dai Hounsell

De vrijdag begon met een keynotelezing van Dai Hounsell. Hij hield een lezing met als titel: Investigating and Enhancing Practices: Reconfiguring Guidance and Feedback to Students. Hij begon met het centrale thema over de relatie tussen onderwijsonderzoek en de onderwijspraktijk. Daarna ging hij al snel over op de onderzoeken over het geven van feedback aan studenten. Hij gaf aan dat een grote studenten niet tevreden zijn over de feedback die ze krijgen. Hounsell pleitte onder andere voor het geven van feedforward. Zodat studenten niet aan het einde van een proces geconfronteerd worden met een afrekening op het hele traject maar hun proces bij kunnen stellen.

Labels:


permalink| geplaatst door Domstad:| 12:59 p.m.   0 reactie(s)|

Regionale didactische werkplaatsen

Symposium: De kloof tussen onderwijsonderzoek en onderwijspraktijk: resultaten van Nederlands en Vlaams onderzoek.

In dit symposium werd nog een keer stil gestaan bij de vraag waarom resultaten van onderwijsonderzoek niet in de onderwijspraktijk werden opgenomen. Na het presenteren van een aantal Nederlandse en Vlaamse onderzoeken op dit gebied werd gekeken op welke manier er concreet aan dit probleem gewerkt zou kunnen worden. De groep die aanwezig was werd in verschillende groepen verdeeld en kregen de opdracht om dit probleem vanuit verschillende invalshoeken te bekijken: onderzoeker, intermediair (bijvoorbeeld lerarenopleiders), schooldirecteuren en docenten.

Ik zat in een groep die het probleem vanuit de schooldirecteur bekeek. Er werden door onze groep 3 mogelijke oplossingen bedacht:

  • Regionale didactische werkplaatsen waarin verschillende groepen (onderwijs en onderzoek) samenwerken.
  • Vraagarticulatie stimuleren in het veld op sectorniveau
  • Onderzoek een plaats geven binnen de kwaliteitszorgsystematiek.


Vooral het opstellen van een regionale didactische werkplaats sprak me erg aan. Het was een idee dat door andere groepen ook werd genoemd (in andere woorden zoals bijvoorbeeld: kennisgemeenschappen). Het idee sprak me ook aan omdat we op Hogeschool Domstad zelf bezig zijn met het vormgeven van het Expertisecentrum ICT-Educatie. De sessie leverde voor mij input voor deze vormgeving.

Binnen het expertisecentrum zijn een aantal zaken te onderscheiden. Een belangrijk onderdeel vormt “de proeftuin”. De proeftuin is een omgeving waarin de nieuwste middelen en inzichten onderzocht kunnen worden op het gebied van ICT en onderwijs. Onderdeel van de proeftuin is het ICT-lab. Een plek waar we middelen hebben staan waarmee we kunnen experimenteren. De proeftuin is een omgeving waarin we graag willen samenwerken met andere partijen: studenten, collega’s, basisschoolleerkrachten, leerlingen. Samenwerking met het onderzoeksveld spreekt mij ook erg aan. Zeker na deze sessie lijkt het me goed hier verder over na te denken.

Labels:


permalink| geplaatst door Domstad:| 12:56 p.m.   0 reactie(s)|

Internet in Ontwikkelingsgericht onderwijs: de rollen van de leerkracht

De derde sessie van de donderdag die ik bijwoonde was: Mediërende factoren in zelfgestuurd en samenwerkend leren. Het onderdeel waarin ik vooral geïnteresseerd was werd gepresenteerd door Yvonne van Rijk (Lectoraat Ontwikkelingsgericht onderwijs van Hogeschool INHolland) en ging over: Internet leren gebruiken in Ontwikkelingsgericht basisonderwijs: de rollen van de leerkracht.

Zij onderscheid een viertal rollen die je als leerkracht aan kunt nemen bij het zoeken van informatie op internet samen met de leerlingen: de trainer, coach, aanvoerder en medespeler. Deze rollen past een leerkracht afwisselend toe in zijn les. Er is in het onderzoek gekeken naar een ervaren leerkracht en een beginnend leerkracht.

Wat ik sterk vond aan het onderwerp is dat wordt nagedacht over de rollen die een leerkracht in kan nemen bij het zoeken naar informatie op internet. Wat ik jammer vond is dat er niet van uit wordt gegaan dat je als leerkracht sowieso over de benodigde intenetvaardigheden moet beschikken. Ik denk dat in een vervolgonderzoek interessant is om leerkrachten een training te geven in het gebruik van internet en de leerkrachten daarna inzicht te geven in de verschillende rollen die hij/zij in kan nemen en daarna pas met leerlingen een zoekopdracht aangaan. Ik ben benieuwd wat er dan uit zal komen.

Labels:


permalink| geplaatst door Domstad:| 12:54 p.m.   0 reactie(s)|

ICT voor Complex Leren

Deze sessie was een keynote verzorgd door Jeroen van Merriënboer. Hij presenteerde het Complex Leren en de rol die ICT hierin kan spelen. Onder Complex Leren verstaat Merriënboer (kort gezegd) integratie (van kennis, vaardigheden en houding), coördinatie (holistisch aanbod van onderwijs) en transfer (niet gericht op specifieke leerdoelen die in een bepaalde volgorde afgewerkt dienen te worden maar gericht op transfer door het aanbod in een zelf te kiezen volgorde aan te bieden).

Het meest interessante onderdeel van deze keynote vond ik de plek die het portfolio in de kappersopleiding inneemt (nam hij als voorbeeld). Dit ontwikkelingsportfolio wordt wekelijks met de leerlingen besproken. In het portfolio staan de opdrachten die de student moet doen. De vraag is wanneer de student welke opdracht doorloopt.

Dit portfolio is een concreet ingevuld schema. Als ik kijk naar de manier waarop wij op Hogeschool Domstad met het portfolio omgaan dan hanteren wij het vooral als assessmentportfolio. Dit assessmentportfolio is daarmee een onderdeel van de toetsing. Ik merk dat de inhoud van de toetsing bij ons nog volop in ontwikkeling is. Welke eisen stellen we precies aan de student in de majorfase (eerste twee jaar)? En welke competenties moet een student beheersen aan het einde van de minor (derde en vierde jaar)?

Zaken van het Complex Leren spelen bij ons op de opleiding ook. Voor mij gaat het dan om vragen zoals: op welke manier kun je zorgen voor integratie, op welk niveau kun je holistische competenties formuleren en hoe kun je transfer realiseren? Nog concreter gezegd: wat vragen we van de student als het gaat om het aanvoeren van bewijzen voor hun portfolio? Waarbij we aan de ene kant willen zorgen voor een holistische aanpak (lees: overzichtelijk en logische gehelen) maar aan de andere kant wel de vakspecifieke kenmerken willen bewaren. Nog concreter (voor mij): wanneer is het niveau (en hoeveelheid) van bewijzen van een competentie voldoende? Moet een student één keer kunnen aantonen dat een competentie behaald is? Of moet een student laten zien dat hij in meerdere situaties zijn competenties kan toepassen?

Labels:


permalink| geplaatst door Domstad:| 12:51 p.m.   0 reactie(s)|

Onderwijsopvattingen belangrijker dan leeftijd voor ICT-gebruik

Op donderdagmorgen heb ik de sessie rondom ICT in het onderwijs gevolgd. De meest interessante bijdrage vond ik hier “Het gebruik van computers in de klas: opvattingen van leraren en de rol van de school”. Centraal in dit onderzoek van Ruben Hermans en Johan van Braak (Universiteit Gent) stond de vraag welke invloed de opvattingen van leerkrachten hebben op het toepassen van ICT in het onderwijs.

Hermans geeft hierbij aan dat tot nu toe veel nadruk is gelegd op de computerattituden en technologische deskundigheid van leerkrachten als het gaat over de vraag waarom een leerkracht ICT gebruikt of niet. Hermans gaat er van uit dat ook de onderwijsopvattingen meegenomen moeten worden. Zijn onderzoeksvragen luiden daarom:

  • Welke factoren oefenen een invloed uit op het klasgebruik van computers van leraren in het lager onderwijs.
  • In welke mate zijn er verschillen tussen scholen op het gebied van het klasgebruik van computers?


Aardig om te zien is dat de factor leeftijd in het onderzoek van Hermans geen significante rol speelde bij het wel of niet gebruiken van de computer in het onderwijs. Wel blijkt dat leerkrachten die een meer constructivistische opvatting van onderwijs te hebben, meer gebruiken maken van ICT in het onderwijs.

Labels:


permalink| geplaatst door Domstad:| 12:48 p.m.   0 reactie(s)|

Begripsvorming met online simulaties

Woensdagmiddag heb ik het symposium Begripsvorming met online simulaties bijgewoond. Dit was een natuurkundig onderonsje zou je kunnen zeggen. Alle presentaties richtten zich op het gebruik van applets binnen de natuurkunde.

Er zijn een aantal zaken die ik interessant vond binnen deze presentatie. Ten eerste de opmerking dat een applet op zichzelf nog niet tot leren leidt. Leerlingen gaan als de applet wordt aangeboden hier een paar minuten intensief mee aan de slag. Daarna neemt de belangstelling snel af. Worden opdrachten aangeboden rondom de applet dan neemt de waarde van de applet toe.

Dit (misschien wat triviale maar wel goed om nog eens te benadrukken) inzicht kon ik voor mijzelf ook direct op een “applet” waarmee ik mijzelf de laatste tijd erg bezig houd, toepassen: Google Earth. Google Earth, hoe aantrekkelijk ook, inzetten zonder opdrachten hierbij te geven, leidt vooral tot spelen dat na een paar minuten “verveelt”. Het aanbieden van opdrachten (in de meest brede zin van het woord) zorgt ervoor dat de educatieve waarde van Google Earth verhoogd wordt.

Cornelise Vreman-de Olde presenteerde haar onderzoek over Look Experiment Design Leren door het ontwerpen van opdrachten voor simulaties. Haar uitgangspunt was dat degene die een opdracht bij een applet ontwerpt eigenlijk het meeste leert over het onderwerp zelf. Voor mij sloot dit aan bij de cone of learning van Edgar Dale. Waarbij het uitgangspunt is dat leerstof het beste beklijft als een leerling zo actief mogelijk hierbij betrokken wordt.

Ook dit kon ik voor mijzelf vertalen naar de opdrachten die ik maak voor Google Earth. Tot nu toe had ik een opzet bedacht voor opdrachten rondom Google Earth met de volgende opbouw:

  • zoeken,
  • onderzoeken en
  • presenteren.


Naar aanleiding van deze sessie bedacht ik een uitbreiding hiervan:

  • kijken,
  • zoeken,
  • onderzoeken,
  • presenteren en
  • ontwerpen.


Hierbij zijn twee ideeën geïntegreerd:

  • van concreet naar abstract
  • en van gestuurd naar open.


Het eerste idee (van concreet naar abstract) laat Blokhuis (2004) ook zien in zijn kubusmodel dat het vakgebied aardrijkskunde beschrijft: van de echte omgeving, via foto’s en kaarten van de omgeving naar teksten over de omgeving. Het begin is dus de echte wereld.

Die stap (de echte wereld) zou ik ook graag toe willen voegen aan de opdrachten die ik rondom Google Earth ga ontwerpen. Dat kan betekenen dat leerlingen naar buiten gaan en daar waarnemingen doen (in het kader van bijvoorbeeld omgevingsonderwijs) of ervaringen delen met elkaar over een bepaald gebied (als dat niet direct voor handen is). Een alternatief voor de echte ervaring kan naar mijn idee ook een video zijn die gezamenlijk wordt bekeken.

Het tweede idee (van gestuurd naar open) is voor mij ook noodzakelijk. Ik denk dat leerlingen niet kunnen beginnen met zelf opdrachten formuleren voor andere leerlingen. Ze zullen eerst zelf kennis moeten opdoen voordat ze anderen iets kunnen leren. De opbouw van gestuurd naar open is voor mij dus een logisch gegeven.

Labels:


permalink| geplaatst door Domstad:| 12:42 p.m.   0 reactie(s)|

Onderwijsonderzoek en onderwijspraktijk

Woensdag 6 juni

Slavin over onderwijsonderzoek en onderwijspraktijk

Deze dag begon na een introductie door Driek van Wissen, met een lezing van Slavin. Hij introduceerde het centrale thema van deze ORD: de relatie tussen onderwijsoderzoek en onderwijspraktijk. In hoeverre worden resultaten van onderwijsonderzoek toegepast in de onderwijspraktijk. De stelling was dat dit in principe nog veel te weinig gebeurt.

Slavin maakte daarbij de vergelijking met andere sectoren. Op welke manier wordt onderzoek daar toegepast in de praktijk. Als voorbeeld noemde hij onder andere de medische sector. Waarbij onderzoek naar hygiëne van invloed is op de werkwijze van de doktoren in de operatiezaal. Bij de meeste mensen zal deze notie in eerste instantie leiden tot de opmerking dat we dit in het onderwijs dus ook zouden moeten doen. Het is daarbij wel goed om te weten dat in de medische wereld in eerste instantie grote weerstand was tegen de nieuwe zienswijzen over hygiëne. Nieuwe kennis en inzichten leiden dus niet altijd direct tot toepassingen in de praktijk. Wat helpt de implementatie van nieuwe inzichten te vergroten? Slavin noemt drie punten:

  • Er moeten genoeg onderzoeksprogramma’s voorhanden zijn die de effectiviteit aangeven van een bepaalde vernieuwing
  • Er moeten betrouwbare, toegankelijke en wetenschappelijk onderbouwde artikelen zijn over bewezen programma’s
  • Het landelijk en regionale beleid moet wetenschappelijk onderbouwde programma’s ondersteunen.


Slavin noemde ook een website die onderzoeksresultaten aan een groter publiek bekend wil maken: bestevidence. De website is momenteel echter niet bereikbaar. Onderzoeksresultaten zijn hier bondig geformuleerd. De uitgebreide onderzoeksresultaten zijn ook te vinden. Handig als je meer wilt weten over het onderwerp.
Stichting Kennisnet Ict op school hanteert met de brochures “Wat weten we over…” hierbij in principe hetzelfde principe. Ook de wiki Kenniswiki probeert op dezelfde manier kennis onder een groter publiek bekend te maken.

Labels:


permalink| geplaatst door Domstad:| 12:30 p.m.   0 reactie(s)|

ORD 2007: het verslag

De afgelopen dagen ben ik samen met mijn collega Jan Bulsink op de ORD2007 geweest.
Van te voren had ik een programma opgesteld van bijeenkomsten waarbij ik aanwezig wilde zijn. Dit programma heb ik in de loop van de ORD nog enigszins aangepast. Van de sessies die ik heb bijgewoond doe ik in een aantal posts verslag.

Labels:


permalink| geplaatst door Domstad:| 12:29 p.m.   0 reactie(s)|

woensdag, juni 06, 2007

Samen nóg deskundiger

Domstad heeft het afgelopen jaar meegedaan aan het traject Samen Deskundiger met Pabo's. Volgend jaar gaan we hiermee verder.
We willen de match tussen de schoolontwikkelingsvraag van de basisschool en de leervraag van de student zo optimaal maken. Dát is pas echt competentiegericht opleiden! Een stagiaire is altijd al waardevol geweest, maar zo maakt de student echt deel uit van de een lerende organisatie; de eigen basisschool.
De basisscholen die er volgend jaar aan willen deelnemen, geven hun schoolontwikkelingsvraag door aan het Centrum van Werkplekleren; in dit traject een vraag gericht op leren vernieuwen met ict. Het mailadres is stage@domstad.nl . Studenten zullen in de eerste weken van juli een keuze gaan maken op basis van deze vraag. Er hebben zich al enkele scholen aangemeld.
Domstad ondersteunt het proces als expert, maar ook als lerende. De driehoek van opleiden is hiermee compleet:

Behalve Domstad zullen ook diverse andere Interactumpabo's dit traject gaan volgen. Domstad zal samen met HS Leiden en Fontys Eindhoven, onder de vlag van Kennisnet ICT-op-school, deze samenwerking coördineren

Labels: ,


permalink| geplaatst door ellekeverwaijen:| 9:48 a.m.   0 reactie(s)|

dinsdag, juni 05, 2007

ORD2007 Groningen

Van woensdag 6 juni tot vrijdag 8 juni 2008 zijn de Onderwijs Research Dagen in Groningen. Samen met mijn collega Jan Bulsink, ga ik daar naar toe. Het belooft een interessant congres te worden. Vandaag heb ik mijn programma hiervoor samengesteld. Het ziet er als volgt uit

Woensdag
Keynotlezing van Robert E. Slavin over Evidence-Based Reform in Education: Adventures at the intersection of Research and Policy.
Daarna de eerste parallelronde. Daar woon ik het symposium: Ontwikkelen van sociale competenties en communities van docenten met CSCL-arrangementen, bij.

Donderdag
Deze dag begint om negen uur. De eerste ronde van deze dag ben ik bij de papersessie van ICT in het onderwijs waar onder andere in wordt gegaan op “het gebruik van de computer in de klas: opvattingen van leraren en de rol van de school”.
De tweede ronde van deze dag zit ik bij de keynote van Jeroen van Merriënboer over ICT voor Complex Leren.
De middag begint met de Keynotelezing van Paul Chandler over: “Is discovery learning ever going to work? Comparisons of example based vs guided discovered techniques using gifted and non-gifted students”.
In de derde parallelronde van die dag zit ik bij de sessie van Lerarenopleiding en Leraargedrag: Opleiden en leren van aanstaande docenten.
De middag sluit ik af bij Onderwijs en Samenleving: De kloof tussen onderwijsonderzoek en onderwijspraktijk: resultaten van Nederlands en Vlaams onderzoek.

Vrijdag
De laatste dag begint ook weer met een keynotelezing. Nu van Dai Hounsell over: “Investigating and Enhancing Undergraduate Teaching-Learning Environments”
De eerste parallellezing van de laatste dag ga ik naar het Hoger Onderwijs: Symposium: Onderzoek in het HBO: Relevantie voor Hoger Onderwijs, kennisontwikkeling en beroepspraktijk.
Tenslotte sluit ik af bij de parallelsessie over Leren en Instructie: Leerzame kenmerken van prentenboeken.

Labels:


permalink| geplaatst door Domstad:| 9:12 p.m.   0 reactie(s)|

maandag, juni 04, 2007

Games in het onderwijs

Sinds vorige week is er een nieuwe brochure uit over Gaming in het onderwijs. Deze brochure is uitgegeven door Kennisnet Ict opschool en past in de reeks: Wat weten we over...

In deze brochure, geschreven door Margreet van den Berg en Robert Jan Simons, komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Wat zijn games
  • Welke soorten games zijn er
  • Waarom zou je met games werken in het onderwijs


Ook gaan ze in op een aantal actuele thema's:

  • nieuwe generatie leerlingen
  • transfer en sociaal constructivisme


Het onderwerp Games voor verschillende leervoorkeuren is nieuw voor mij. Ik moet zeggen dat ik de indeling hiervan nog niet erg logisch vind of in ieder geval nog niet echt toepassingsgericht vind. Het geeft wel aan wat je in het onderwijs tegenkomt en hoe games vaak zijn opgebouwd. Maar tot echt wereldschokkende conclusies komen die niet.

Nog een aanvulling op de bronnen die zijn gegeven in de brochure is het meesterstuk Roeline Slot over gaming in het Jenaplanonderwijs, zoals dat op mijn eigen weblog.

Labels:


permalink| geplaatst door Domstad:| 12:59 p.m.   0 reactie(s)|

E-learning Themasite van SURF

De E-learning Themasite van SURF geeft praktijkvoorbeelden en achtergronden over e-learning en elektronische leeromgevingen in het hoger onderwijs. Als je je bezig houdt met onderwijsinnovatie dan kun je eigenlijk niet om deze site heen. De site is bedoeld voor coördinatoren, onderwijsmanagers en projectleiders, adviseurs, onderwijskundigen, docent-trainers, docent-ondersteuners, courseware ontwikkelaars, beleidsmakers, en docenten en studenten, en biedt voor elk wat wils.
Als je je abonneert op de nieuwsbrief, krijg je elke maand in je mailbox een keurig overzicht van de laatst geplaatste artikelen. Je kunt je gratis aanmelden voor de nieuwsbrief via http://e-learning.surf.nl/e-learning/abonneren.

De nieuwsbrief van juni staat weer vol met interessante artikelen en boekbesprekingen.
Zoals: Een recensie: De onstuitbare opkomst van de leermachine; een boek van Marcel Mirande. "Hij concludeert dat nieuwe technologie het onderwijs zal dwingen zich opnieuw te beraden, niet alleen op de rol van de leermachine en de docent, maar ook op de inhouden en de onderwijsvormen." Tom van Weert bespreekt deze publicatie.
Een ander artikel gaat over auteursrecht: Veel gestelde vragen over auteursrecht. Als redacteur op interenet, maar ook als docent en student is het goed je te verdiepen in deze problematiek.
Tenslotte zegt mijn zeer gewaardeeerde collega Gerard Dümmer iets over Gebruik wiki en weblog op conferenties. Hij beschrijft het werken met weblog (en wiki) vanuit verschillende perspectieven: het docent/ studentperspectief, organisatieperspectief en technisch perspectief.

Labels: , ,


permalink| geplaatst door Frank Maessen:| 5:55 a.m.   0 reactie(s)|

Over ons

Dit is de weblog van het Expertisecentrum ICT-Educatie van Hogeschool Domstad. Op deze weblog houden wij ontwikkelingen bij over ICT in het onderwijs in de breedste zin van het woord. De missie van het Expertisecentrum ICT-Educatie van Hogeschool Domstad luidt als volgt: "Het op een effectieve en efficiënte wijze invulling geven aan de integratie van didactiek en ICT en vormen van leren en professionaliseren in de sector basisonderwijs en het eigen opleidingsonderwijs".

Laatste berichten


online samenwerken
Middagsessie Picnic
Nieuwe onderzoeksomgeving
Picnic 2008 een ochtend sessie
Ervaring met apple
Studenten bezoeken het museum voor beeld en geluid
Studenten werken met media in combinatie met Kunst...
SMS-wall werkt
Onderwijsinnovaties en ICT
Ict en visieontwikkeling

Archief


  • november 2008
  • september 2008
  • augustus 2008
  • maart 2008
  • februari 2008
  • november 2007
  • september 2007
  • juli 2007
  • juni 2007
  • mei 2007
  • april 2007
  • maart 2007

Zoeken op Weblog


InternetWeblog


Zoeken op WikiKids


RSS

Links
www.flickr.com

Ik kijk ook bij:


Nog in te vullen.

Mijn Furl-lijst

Nog in te vullen. Blogger